„Mladi za budućnost“ je trogodišnji program usmjeren podizanju kvalitete života nezaposlenih mladih koji nisu u sustavu obrazovanja i osposobljavanja kroz njihovo osnaživanje za zapošljavanje i/ili poticanje na nastavak školovanja.

Programom će se obuhvatiti mladi izvan sustava obrazovanja i osposobljavanja koji nisu zaposleni (NEET skupina) na području grada Županje i općina Gunja, Vrbanja, Drenovci, Bošnjaci, Babina Greda, Štitar, Gradište i Cerna. To je ruralno i slabije razvijeno urbano područje u kojem ne postoje slične aktivnosti usmjerene mladima iz NEET skupine.

Program će obuhvatiti sve mlade u dobi od 15 do 30 godina.

Opširnije...

Anketa...


Što je udomiteljstvo?

Udomiteljstvo je oblik skrbi izvan vlastite obitelji kojim se djetetu osigurava smještaj i skrb u udomiteljskoj obitelji.

Udomitelj je predstavnik udomiteljske obitelji ili samac koji pruža usluge skrbi udomljenom korisniku, na čije se ime daje dozvola za obavljanje udomiteljstva i koji sklapa udomiteljski ugovor, u skladu s Zakonom o udomiteljstvu (N.N. br.50/11 i 78/12).

 

Tko može postati udomitelj odraslih osoba?

Udomitelj može biti svaka odrasla osoba koja zadovoljava osnovne uvjete propisane Zakonom o udomiteljstvu:

 • mora biti hrvatski državljanin
 • biti punoljetan
 • imati prebivalište u RH
 • imati poslovnu i zdravstvenu sposobnost
 • imati završenu najmanje OŠ
 • imati sposobnosti za potrebnu skrb o korisnicima, njihovu zaštitu, čuvanje, njegu, odgoj i zadovoljavanje drugih potreba
 • imati propisane stambene i materijalne uvjete za obavljanje udomiteljstva

 

Vrste udomiteljstva:

Udomiteljstvo prema potrebama korisnika:

 • Tradicionalno
 • Specijalizirano
 • Hitno
 • Povremeno

Udomiteljstvo prema statusu udomitelja:

 • Srodničko
 • Nesrodničko

 

Što radi udomitelj/ica odraslih osoba?

Udomitelj i udomiteljska obitelj pružaju osobi koja im je upućena na smještaj usluge prihvata, stanovanja, prehrane, nabave odjeće i obuće, održavanja osobne higijene, brige o zdravlju i njegu, čuvanja, organiziranja slobodnog vremena, prijevoza te druge usluge ovisno o potrebama osobe.

Sva važnija pitanja oko brige za udomljenu odraslu osobu udomitelj mora uređivati sporazumno sa Centrom, drugim pružateljima usluga te članovima vlastite obitelji korisnika, kada je to moguće.

 

Načela udomiteljstva:

 1. Načelo obiteljskog okruženja: korisnik ostvaruje osnovnu i specifičnu skrb i potporu te postaje ravnopravni član udomiteljske obitelji
 2. Načelo održivosti socijalnih veza: smještaj u lokalnoj zajednici, radi održivosti obiteljskih i drugih soc. veza
 3. Načelo uključenosti: korisnik ima aktivnu ulogu u zadovoljavanju svojih potreba
 4. Načelo najboljeg interesa za korisnika: pri utvrđivanju potrebe i okolnosti za smještaj korisnika, polazi se od njegovih potreba.

“Život nam vraća samo ono što mi drugima dajemo.”

Ivo Andrić

 

Razmišljate o tome da postanete udomitelj/ica odraslih osoba?

Želite pružiti brigu, pažnju i siguran topli dom odrasloj osobi koja zbog bolesti, starosti ili nemoći više nije u mogućnosti živjeti samostalno u svom domu?

Strpljiva ste, zrela, stabilna i emocionalno topla osoba? Hrabri ste, svjesni mogućih izazova i imate volje učiti, educirati se i nositi s lijepim i onim manje lijepim aspektima brige o drugoj osobi?

Ako je Vaš odgovor na ova pitanja potvrdan, onda je udomiteljstvo nešto o čemu biste mogli ozbiljno razmisliti!

 

Što učiniti?

Prije svega, javite se nadležnom Centru za socijalnu skrb, gdje će Vam stručna osoba pružiti ključne informacije. Nakon toga, ako se odlučite postati udomiteljem pružit će Vam stručnu procjenu, a odabranim udomiteljima program edukacije.

Ukoliko imate neka dodatna pitanja ili ste neodlučni, obratite nam se telefonom na broj 032/832-160 ili 032/831-328 (Olgica Baotić, soc. radnica) ili na e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.!

 

Istaknuto

Program rada i razvoja Centra za socijalnu skrb Županja za 2022. god
„Nagrade za promicanje prava djeteta“ u 2021
Program rada i razvoja Centra za socijalnu skrb Županja za 2021. god
Savjetom i razgovorom protiv nasilja i socijalne isključenosti

Crveni križ Županja Ministarstvo socijalne politike i mladih Pučka pravobraniteljica Pravobranitelj za djecu Pravobranitelj za osobe s invaliditetom Pravobranitelj-ica za ravnopravnost spolova Hrvatska komora socijalnih radnika Ministarstvo unutrašnjih poslova

Hrvatski Crveni križ Hrvatski Caritas Vukovarsko-srijemska županija Grad Županja Udruga B.a.B.e Hrvatska udruga socijalnih radnika Udruga RODA Udruga Let